
Søndag 9. december var hele familien på besøg i Århus. Her følger: Månedens historiske opskrift Æbleskiver 1864 Fra : Kogebog for By – og Landhuusholdninger af Sørine Thaarup født Schiøtt 1 Pd. Meel. 11/2 Pægel tynd Fløde. ¼ Pd. Smør. 6 Æg. ¼ Pd. Søde Mandler. ¼ Pd. Rosiner. ¼ Pd. Sukker. Kardemomme. 1 Spisefuld Gjær Fløden lunkes og kommes i en reen Krukke, deri udrøres Gjæren; nu slaas Æggene, Sukkeret og Kardemommen deri, og naar der er godt udpisket, kommes Melet i tilligemed Smørret, som er smeltet. Det atbejdes godt, til det slaaer Blærer. Mandlerne skoldes og hakkes, og de kommes i Deigen tilligemed Rosinerne. Man har i forvejen sørget for at have en Kjedel kogende Vand, hvilet hældes over i en Spand, hvori Krukken med Deigen sættes, og den tildækkes godt, først med en Tallerken og derover et reent linned Klæde. Naar den er hævet en halv Gang saa meget, som der oprindelig var Deig, kan man godt begynde at bage. Man maa ikke røre i Deigen, saasnart man har hensat den til at raske, og heller ikke under Bagningen. Man sætter Æbleskivepanden over sagte Ild, tørrer den godt af, kommer saa lidt Smør i hvert Hul, derefter Skeefuld Deig, og naar Æbleskiverne ere brune paa den ene Side, kommes lidt Smør i, og de vendes forsigtigt med en Gaffel. Man maa passe godt paa, at de blive gjennembagte. Efterhaanden som de blive bagte, lægges de i et dybt Fad, og man holder dem varme, til de skulle anrettes. Omregningstabel (pdf) for gammeldags mål og vægt. Flere juleopskrifter (pdf).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar